ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΝΕΑ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥΤΙΓΚΑΣ*
      Μέσα στις συνθήκες της κρίσης ξέσπασε μια σειρά αγώνων εργαζομένων,μαθητών,φοιτητών και εκπαιδευτικών που έδειξαν έναν άλλον δρόμο,αυτόν της πραγματικής θελησης της ύπαρξης της παιδείας και της αναβαθμισής της ενάντια στην προσπάθεια μετακλισής και ‘’αφανισμού’’της. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες όλα αυτά τα χρόνια για να μπλοκάρει τα σχέδια όσων ήθελαν να μετατρέψουν την παιδεία σε εμπόρευμα και να αποτελεί ένα επιπλέον πεδίο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μετά την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16,την αναγνώριση των ΚΕΣ-ΙΕΚ-ΚΕΚ έρχεται να εμπλουτίσει το έργο της κυβέρνησης μια οικονομική κρίση και ένα ΔΝΤ ως απομηχανής θεός που θα μας σώσει!
       Ο κατάλογος των τελευταίων μηνών είναι μακρύς: ασφαλιστικό, περικοπή 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, απολύσεις, διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, εκατοντάδες απολύσεις, σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ και ΔΕΗ, καρτάργηση επί της ουσίας της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανεργία, όξυνση της καταστολής, επιθέσεις στο άσυλο!Μάλιστα το ΔΝΤ πέρα απο τις επεμβάσεις στους επαγγελματικούς χώρους θα επιβληθεί και την παιδεία.Ένα μέτρο που θα δημιουργήσει μια παιδεία-εμπορικό κέντρο και πτυχιούχους χωρίς τίτλο αλλά με τίτλους διδακτικών μονάδων. Σε γενικές γραμμές αποχαιρέτα τη δημόσια παιδεία που χάνεις και αφέσου με αλαφρά την καρδία στις  επιταγές του εκάστοτε χρηματοδότη-επιχειρηματία που χαρη σε αυτόν έχεις πτυχίο! Το “νέο πανεπιστήμιο” του ΔΝΤ περιλαμβάνει διοικητικό συμβούλιο από “εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και επιχειρηματικούς φορείς” όπου ακαδημαϊκοί και φοιτητικοί σύλλογοι δε θα έχουν κανένα λόγο. Μάλιστα η χρηματοδότηση θα ακολουθεί το φοιτητή που σε συνδυασμό με την αξιολόγηση σημαίνει ότι ο/η κάθε φοιτητής/ρια θα χρηματοδοτείται βάσει της ανταποδοτικότητάς του που θα κρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.Αυτό είναι φυσικά και οιωνός για την επιβολή διδάκτρων.Γιατί νυστικό αρκούδι δε διδάσκει.
      Θα εφαρμοστεί επιπλέον ενα σύστημα πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών που σημαίνει κατάργηση της βασικής δομής του πανεπιστημίου που έχει την ευθύνη του προγράμματος σπουδών σε ένα ορισμένο επιστημονικό πεδίο, που εγγυάται ότι οι απόφοιτοι έχουν επιτυχώς σπουδάσει μια συγκεκριμένη επιστήμη και που βεβαιώνεται  από το χορηγούμενο κοινό πτυχίο. Επιπλέον όλοι οι αγώνες του φοιτητικού συλλόγου όπως η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα καταργηθούν αφού πλέον δε θα είναι υποχρέωση του κράτους αλλά επιλογή της εκάστοτε διοιήκησης. Και φυσκικά να σημειωθεί οτι τα δωρεάν συγγράματα θα κάνουν φτερά αφού θα αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό σύγγραμμα.Έχεις pc έχεις και συγγράμματα!Μα πάνω απ’όλα δε θέλω άγχος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδική λύση να σώσουμε την παιδεία μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην αναστήλωση του έθνους.Θα έχεις αποφοιτήσει,λοιπόν, από ένα πανεπιστήμιο έχοντας στα χέρια σου ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό κατάρτισης (όχι ένα ενιαίο πτυχίο,μην μπερδεύεσαι) που θα αντιστοιχεί σε ένα ατομικό φάκελο προσόντων. Ο φάκελος αυτός, θα διαφέρει από αυτόν των συναδέλφων σου, με αποτέλεσμα να καταργείται κάθε έννοια συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.
   Όμως.όλα αυτά δεν είναι μονόδρομος. Ο δικός μας μονόδρομος θα είναι αγώνας διαρκείας και αντίσταση στο μνημόνιο και την τρόικα. Δεν είμαστε μια ομάδα γραφικών και γκρινιάριδων αριστερών σχημάτων που δεν ξέρει τίποτα άλλο από το να παραπονιέταικαι να καταγράφει καταλόγους προβλημάτων.Ας μην χάσουμε τις ένοιες του αυτονόητου στις πύλες του ανεξήγητου.Σαν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ υποστηρίζουμε πως ό,τι δε μας αρέσει το αλλάζουμε και δεν το αφήνουμε στην άκρη. Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία σε ένα πολύχρωμο κόσμο και όχι σε ένα ετεροκατευθυνόμενο και κερδοφόρο γκρίζο σύστημα.Θέλουμε το πανεπιστήμιο και την πνευματική αξία να πλαισιώνει τον ερευνητικό θεσμό μέσα στον οποίο η γνώση αποκτάται σφαιρικά με ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς οικονομικούς και ταξικούς φραγμούς.Οι αγώνες μας ειναι δίκαιοι γιατί είναι μαζικοί και υπερασπιζόμαστε την εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό με όπλο την ενωτική δράση της αριστεράς.Λειτουργόυμε και δρούμε μαζικά και χρειαζόμαστε και εσένα για να απαιτ΄ήσουμε αυτό που μας ανήκει.Εσύ,εμείς και ο καθένας απο μας κρατά στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπατος. ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ,ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ! ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΑΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ!!!

·         Τα ‘’χρόνια της πουτίγκας’’ ηταν γνωστό άσμα επί βιομηχανικής επανάστασης στην Αγγλια. Με την καινοτομία και αναβάθμιση της τεχνολογίας η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε.Τότε όλοι μπορούσαν να έχουν ένα γλυκό γιατί όλοι είχαν καλές οικονομικές αποδοχές,πέρα απο τη μαζική εργατική τάξη. Μήπως και η παιδεία έχει φτασει να είναι το ‘’γλυκό’’ ορισμένων και όχι όλων;ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΖΩ-ΠΑΡΑΤΗΡΩ

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.